Ylämaankarja

Ylämaankarja, englanniksi highland cattle, on Skotlannista peräisin oleva nautarotu. Se on sopeutunut hyvin ympärivuotiseen ulkokasvatukseen – paksun nahan ja kaksinkertaisen turkin ansiosta rotu pärjää kovissakin pakkasissa. Ylämaankarjaa on tarkoitus kasvattaa mahdollisimman lajinmukaisesti. Emot hoivaavat vasikoitansa vieroitusikään asti ja yleensä astutuksen hoitaa laumassa oleva sonni. Ylämaankarjaa ruokitaan pääosin pelkällä korsirehulla ja ne ovatkin erittäin hyviä rehunkäyttäjiä. Sitä pidetään myös pitkäikäisenä ja terveenä rotuna.

Lisää rodusta voit lukea Suomen ylämaankarjayhdistyksen sivuilta.

Meillä ylämaankarja asuu sopivan kokoisissa laumoissa sukupuolesta ja iästä riippuen. Jokaisessa aitauksessa on lämmitetty automaattivesikippo, heinähäkki ja oljella kuivitettu katos, joka siivotaan säännöllisesti. Aitauksissa on myös puita tai rapsutteluun soveltuvia harjoja, sillä ylämaankarja tykkää hangata itseään niihin.  Harjaamme eläimiä myös aina välillä. Eläimiä pyritään muutenkin käsittelemään mahdollisimman usein, jotta ne pysyvät kesyinä. Vasikat vieroitetaan noin 6-8 kuukauden iässä ja sonni asustaa emolehmälaumassa kesästä syksyyn asti. Meidän tilalla eläinten hyvinvointi ja luonnonmukaiset elinolosuhteet  ovat tärkeitä asioita!

Ylämaankarjan lihan ominaisuuksia

Ylämaankarjan liha on luonnollisen ravinnon ja hitaan kasvun ansiosta tummanpunaista, maukasta (hieman riistamainen vivahde), lyhytsyistä ja vähärasvaista. Sonnit ovat teuraskypsiä yleensä 3-vuotiaana ja hiehot 2-vuotiaana. Ylämaankarjan luontainen aktiivisuus ja vapaa liikkuminen lauman kanssa muokkaavat sen omaa rasvakudosta pehmeäksi parantaen lihan makua ja mureutta – sekä tietenkin edesauttavat eläimen hyvinvointia. 

Skotlantilaisten tutkimusten mukaan ylämaankarjan lihassa on on vähemmän rasvaa ja kolesterolia, sekä enemmän omega-3 rasvahappoja, rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa. 

Lue lisää ylämaankarjan lihasta Suomen ylämaankarjayhdistyksen tai Laitumelta lautaselle-sivuston kautta.